Opmaak Natuurbeheerplan

  • Een plan op maat voor een toekomstbestendig bos
  • Strategische keuzes en een multifunctionele aanpak
  • Administratieve ontzorging
Een jonge vrouw en een kind planten een boom in een groen veld
Een project van

Bossen groeien traag en effecten van beheer werken vaak door op lange termijn. Daarom is het goed als bosbeheerder om een leidraad te hebben die doelstellingen formuleert op langere termijn en daar gepaste beheermaatregelen aan koppelt. In Vlaanderen is het format daarvoor een 'natuurbeheerplan'.  

Met een goedgekeurd natuurbeheerplan is er bovendien minder administratie en kunnen beheersubsidies krijgen. BOS+ schrijft natuurbeheerplannen voor bossen met de Pro Silva-principes en multifunctionaliteit als inspiratie en hanteert hiervoor een billijk tarief.

Een natuurbeheerplan is geen doel op zich, maar een middel om op een bepaald terrein, beheerd ten behoeve van het natuurbehoud, bepaalde doelstellingen in verband met ecologie, recreatie, bosbeheer, landschap, cultuurhistorie, … te realiseren. De essentiële vraag voor elk terrein is: wat zijn de belangrijke waarden, hoe wil men die behouden of ontwikkelen en welke maatregelen zijn daarvoor nodig?

BOS+ biedt ondersteuning voor de opmaak en indiening van natuurbeheerplannen bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Wij stellen natuurbeheerplannen (van type 1 tot 4) op voor zowel jonge als bestaande (oude) bossen, maximaal 30 % van de oppervlakte kan bestaan uit een ander habitattype dan bos. In een eerste fase zal deel 1 van het natuurbeheerplan opgesteld en ingediend worden. Na goedkeuring van deel 1, worden delen 2 tot 5, het definitieve plan, opgesteld en ingediend.

Voordelen van het natuurbeheerplan 

Een natuurbeheerplan brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo moet je voor het uitvoeren van de beheermaatregelen minder vergunningen allerhande aanvragen en zorgt dit dus voor minder administratieve last. Daarnaast worden voor een type twee, drie of vier natuurbeheerplan diverse fiscale voordelen voorzien om zo beheerder te stimuleren tot de keuze voor een hoger ambitieniveau. Ten slotte voorziet ANB verschillende subsidies gekoppeld aan het natuurbeheerplan en de uitvoering ervan:   

  • Subsidie voor opmaak en wijziging natuurbeheerplan
  • Beheersubsidie voor de realisatie van natuurstreefbeelden
  • Subsidies om terreinen toegankelijk te maken en te houden  
  1. Overleg: BOS+ gaat samen met de beheerder op het terrein om de doelstellingen (ecologisch, economisch, sociaal) en het ambitieniveau van het natuurbeheerplan en de bijhorende maatregelen scherp te stellen. Na dit overleg maakt BOS+ een verslag dat wordt goedgekeurd door de beheerder.
  2. Verkenningsnota: Op basis van het goedgekeurde verslag, stelt BOS+ de verkenningsnota op. Na feedback van de beheerder, en eventuele aanpassingen, dient BOS+ de verkenningsnota ter goedkeuring in bij het ANB via het e-loket. ANB bezorgt in eerste instantie een ontvankelijkheidsverklaring en na eventuele opmerkingen een goedkeuring.   
  3. Inventarisatie: Na goedkeuring van de verkenningsnota voert BOS+ een inventarisatie uit. Dit gebeurt in het voorjaar wanneer de bosflora in bloei staat.
  4. Beheerdoelstellingen en -maatregelen en opvolging: Op basis van de verkenningsnota en de inventarisatie worden de beheerdoelstellingen en - maatregelen en de opvolging opgesteld in het e-loket. Na feedback van de beheerder, en eventuele aanpassingen, dient BOS+ het natuurbeheerplan in bij het ANB. ANB bezorgt in eerste instantie een ontvankelijkheidsverklaring.
  5. Publieke consultatie: Indien nodig kan BOS+ de publieke consultatie organiseren. ANB bezorgt een kopie van de opmerkingen, bezwaren en adviezen aan BOS+, en na eventuele aanpassingen van het natuurbeheerplan een
    goedkeuring.
  6. Optioneel: toegankelijkheidsregeling: Wanneer andere recreatie (o.a. speel-, honden-, of bivakzone, natuurbegraafplek, …) gewenst is, kan BOS+ ondersteuning bieden bij het opstellen van een toegankelijkheidsregeling. Na feedback van de beheerder, en eventuele aanpassingen, wordt deze samen met het natuurbeheerplan ingediend bij het ANB.

De gemeente stelt een contactpersoon aan die vertrouwd is met de bossen binnen het gemeentelijk patrimonium en de benodigde informatie kan verstrekken aan BOS+. De contactpersoon ondersteunt BOS+ bij de organisatie van de overleg- en
participatiemomenten en nodigt de relevante aanwezigen uit.

Het opstellen van een natuurbeheerplan gebeurt op maat van jouw bos(sen). De prijs zal mede bepaald worden op basis van volgende factoren:   

  • 100 % jonge aanplant versus bestaand (oud) bos en/of ander habitat dan bos 
  • Type natuurbeheerplan 
  • Totale oppervlakte van het natuurbeheerplan 
  • Geografische spreiding van de bossen 
  • Toegankelijkheidsregeling  

Prijzen zijn zeer afhankelijk van bovenstaande factoren en de gewenste hoeveelheid participatie en overleg. Contacteer ons dus zeker met jouw verwachtingen en we bekijken wat we samen kunnen uitwerken voor welke prijs.

Alle prijzen zijn excl. btw

 

Offerte aanvragen

Interesse? Vraag een offerte op maat van jouw gemeente.

Gegevens

BOS+ mag me contacteren.

Logo BOS+
Sander Van Daele
sander.vandaele@bosplus.be