Waterwijs traject voor je wijk of gemeente

  • Van bewustwording naar actie: burgers maken hun tuin waterklaar
  • Inwoners, scholen en verenigingen bouwen aan een watervriendelijke buurt
  • Lokale noden en ideeën vormen de basis van een traject op maat
Een groep mensen luistert naar uitleg over water
Een project van

Haast nergens ter wereld is de waterstress zo groot als in Vlaanderen. Lange periodes van droogte wisselen zich af met extreme regenval en wateroverlast. De voorbije jaren is het inzicht dan ook gegroeid dat we anders moeten omgaan met hemelwater om watertekort en wateroverlast te voorkomen. Een burger kijkt dikwijls naar de overheid voor oplossingen, terwijl een deel van de oplossingen in private tuinen ligt. Vlaanderen telt bijna 2.500.000 tuinen wat overeenkomt met zo’n 12,5% van de oppervlakte van Vlaanderen (Het GARMON-project). Tuinen vormen daarom een enorm potentieel in strijd tegen waterstress door het opvangen, bufferen en infiltreren van regenwater. Als er te veel verhard is, dringt er minder regenwater in de grond en lopen rioleringen over, wat ook de waterkwaliteit niet ten goede komt. Om het potentieel van die sponstuinen aan te wenden, zet Join For Water trajecten op met gemeenten om hun inwoners te sensibiliseren en activeren. We beschikken namelijk over een jarenlange expertise in het sensibiliseren rond de mondiale wateruitdagingen. Vanuit een systemische benadering maken we mensen bewust van de individuele verantwoordelijkheid en persoonlijke impact om de waterproblematiek aan te pakken.

Het doel van een waterwijs traject is de inwoners van je gemeente aan te zetten tot watervriendelijke ingrepen in hun tuin waarbij ze hemelwater opvangen en hergebruiken, bufferen en/of infiltreren. Het traject zal uit verschillende fases (zie onderaan) bestaan waarbij we inzetten op sensibilisering en participatie om over te gaan tot concrete actie(s). Join For Water beschikt over een groot sensibiliserend aanbod waarvan we gebruik kunnen maken (lezingwaterwandelingdialoogmomentwaterhuis, workshops …).

Gedurende de activiteiten en tijdens verschillende participatiemomenten gaan we in gesprek met de inwoners om input te verzamelen. In welke mate zijn ze geïnteresseerd om hun tuin te verblauwen? Welke ingrepen zijn haalbaar? Welke drempels zijn er? Welke ondersteuning hebben zij nodig? … De bovenstaande vragen worden verwerkt in een actieplan en stimulerende maatregelen.  Afhankelijk van de duur van het project worden deze fases continu geëvalueerd, het traject aangepast en nieuwe strategieën uitgeprobeerd.Het traject wordt vormgegeven in samenwerking met de betrokken diensten van je gemeente, net als de inwoners en andere stakeholders die actief zijn op het terrein om zo meerdere perspectieven, expertises en dus ook meer draagvlak te krijgen. Het is bovendien onze ambitie om binnen elk traject ook een lokale vereniging te betrekken, net als een school of jeugdbeweging waar we een waterwijze workshop geven.  Zo zetten we in op meerdere doelgroepen en netwerken wat leidt tot meer effectieve en duurzame oplossingen.

Een standaardtraject zal uit de volgende fases bestaan: 

Kennismaking
Startoverleg

Tijdens het startoverleg bepalen we de inhoud en de vorm van het traject in functie van het geselecteerde project (bv. specifieke doelgroepen, personeelsinzet, timing, samenstelling kernteam, aantal participatiemomenten, uitwisseling inhoudelijke expertise …). De projecten waaraan we een participatietraject koppelen zijn ruim (bv. onthardingsprojecten, beekherstel, hermeandering, openleggen van waterlopen, vergroeningsprojecten, vernatting, herinrichting van een tuin van een rusthuis …). Op het startoverleg bespreken we ook de verwachtingen en rolpatronen.

Bezoek projectsite(s)

Om een goed zicht te krijgen op het project/projecten brengen we met de lokale experten (bv. duurzaamheidsambtenaar) een bezoek aan de projectsites en worden de lokale problematieken toegelicht. 

Ontwerpen participatietraject & planning

Samen met het kernteam werken we een participatietraject uit met de nodige aandacht voor de keuze van de methodieken, de praktische organisatie en de beoogde doelstellingen. Dit overleg wordt door Join For Water voorbereid op basis van het startoverleg.  Bv. infopunt inrichten als een ontmoetingsplaats waar iedereen terecht kan met zijn vragen (bv. tijdelijke zitbanken/ regentonnen installeren bij de projectsite). Het ontwerp van het participatietraject wordt omgevormd tot een planning. Voor ieder participatietraject wordt een draaiboek en retroplanning uitgewerkt.

Communicatie

Met de communicatieambtenaar wordt een planning opgemaakt voor de communicatie en helpen we bij het schrijven van wervende inhoud voor de communicatiekanalen.

Prikkelende (start-)activiteit(en) en mogelijkheid tot participatie

Om zoveel mogelijk burgers te bereiken organiseren we een laagdrempelige activiteit die de inwoners prikkelt om na te denken over de wateruitdagingen. Via een toffe workshop, een infomarkt, een waterwandeling, een kajaktocht of een interactief spel. 

Herwerking traject op basis van participatiemomenten met de inwoners

Op basis van de input die we verzamelen op de eerste participatiemomenten maken we een verslag dat we gebruiken om het bestaande traject aan te passen aan de noden van de inwoners. 

Activerende activiteiten en maatregelen op maat van de inwoners

Tijdens het participatiemoment is Join For Water altijd aanwezig, maar we blijven ook zoveel mogelijk achter de schermen zodat het eigenaarschap van de gemeente daardoor versterkt wordt. We helpen bij de voorbereiding en de inhoudelijke ondersteuning.

Evaluatie van het traject (en bijsturing voor het vervolg van het traject)

Op het einde van het participatietraject voorzien we met alle betrokken actoren een evaluatiemoment.   

Twee vlakken met tekst

Op financieel vlak vragen we een bijdrage afhankelijk van de tijd die nodig is om het participatietraject te ontwerpen en uit te voeren en van het aantal participatiemomenten waaraan deelgenomen wordt. We rekenen 275 euro per dagdeel. Voor een standaard traject komt dit ongeveer neer op 4400 euro. 8 particiepatiemomenten met 8 dagdelen voorbereiding.

Offerte aanvragen

Interesse? Vraag een offerte op maat van jouw gemeente.

Gegevens

Join For Water mag me contacteren.

Een portretfoto van een jonge vrouw met blond-bruin haar en blauwe ogen. Ze draagt een groene pull en blauwe jas.
Binte Claes
binte.claes@joinforwater.ngo