Werf 4 van het Lokaal Energie- en Klimaatpact: Water, het nieuwe goud
Het LEKP zet in op 4 specifieke werven en een aantal algemene doelstellingen. Wil jouw gemeente hier werk van maken? De partners van Gemeente voor de Toekomst staan klaar om je te helpen met kennis, ervaring en praktische ondersteuning.

Werf 4 'Water, het nieuwe goud' stimuleert ontharding en hemelwateropvang.
Doelstellingen van deze werf:
- 1 m² ontharding per inwoner vanaf 2021 t.e.m. 2030 (= 6,6 miljoen m² ontharding) (*)
- Per inwoner 1 m³ extra opvang van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie voor regenwater vanaf 2021 t.e.m. 2030 (=6,6 miljoen m³ extra regenwater dat wordt opgevangen voor hergebruik of infiltratie) (**)
(*) De opvolging van deze doelstelling wordt onderzocht i.s.m. VMM en Departement Omgeving. De doelstelling wordt beoordeeld binnen het ruimtebeslag (toestand eind 2020). Beleidsplan Ruimte Vlaanderen verduidelijkt: “Een deel van het ruimtebeslag bestaat uit verharding. Verharding is de oppervlakte waarvan de aard en/of toestand van het bodemoppervlak gewijzigd is door het aanbrengen van artificiële, (semi-) ondoorlaatbare materialen waardoor essentiële ecosysteemfuncties van de bodem verloren gaan (woningen, wegen, andere constructies, …). Verharding stemt overeen met de term ‘bodemafdekking’ zoals Vlaanderenbreed geïnventariseerd door AGIV. Er is 16% verharding in Vlaanderen.”
(**) Hier wordt gedoeld op de netto-toename van hemelwateropvang voor hergebruik, buffering en infiltratie binnen de huidige bebouwde omgeving. Opvang of infiltratie dat voorzien wordt in nieuwe verkavelingsbuurten (in kader van verplichtingen (bv. uitvoering gewestelijke stedenbouwkundige verordening of opgelegde lasten binnen verkaveling) worden niet meegeteld. Additionele capaciteit die voorzien wordt bij appartementsgebouwen, wordt wel meegeteld. De opvolging van deze doelstelling wordt onderzocht i.s.m. VMM en Departement Omgeving.