Naar een lekker, gezond en gevarieerd voedingsaanbod met oog voor meer plantaardig

  • Toepasbare en plantaardige verbeteradviezen voor keukenteams
  • Keukenteams leren smakelijke en voedzame recepten
  • De gezondheids- en CO₂-winst, promotie en draagvlak worden concreet
Een collage van foto's met chefs en plantaardig voedsel
Een project van

Lekker eten speelt een centrale rol in de zorg. Ze draagt bij aan herstel, ondersteunt de gezondheid, en biedt patiënten, bezoekers en personeel net dat tikkeltje meer. Maar voeding heeft ook een impact op het klimaat, de biodiversiteit en het landgebruik. Daarom ondersteunen wij zorgactoren die gaan voor een lekker, klimaatlief en gezonder menu. Daarbij ligt de focus op een lekker, volwaardig, meer plantaardig aanbod. Dat is vaker kiezen voor linzen, tofu en andere alternatieven of voor plantaardige drinks én gaan voor slimme porties zuivel, vlees en vis. 

Mosquito In The Room helpt jouw gemeente om een lekker, volwaardig en milieubewust voedingsaanbod in zorginstellingen te realiseren. 

Mosquito In The Room begeleidt zorginstellingen met of zonder externe cateraar naar een nog lekkerder menu met oog voor de balans tussen dierlijke én plantaardige ingrediënten. 

Resultaat? Veel klimaat- en gezondheidswinst in de zorginstellingen in uw gemeente! Zo maak je als gemeente je leiderschapsrol in de transitie naar een duurzame maatschappij waar. En zorg je voor lekker en gezond eten in de zorg- en ziekenhuizen. 

Een kernteam van voedingsprofessionals uit de zorginstelling gaat met Mosquito In The Room aan de slag rond drie pijlers: 

  1. Lekker en toekomstbesteding voedingsaanbod
  2. Enthousiasme en draagvlak
  3. Sensibilisatie en communicatie 

PIJLER 1: LEKKER EN TOEKOMSTBESTENDIG VOEDINGSAANBOD

Menuscan

We beginnen met een overzicht en analyse van het huidige voedingsaanbod en keukenwerking. Daarvoor vragen we informatie over de menucyclus, portiegroottes, werking van de keuken, etc. Die data analyseren we op nutritioneel en kwalitatief vlak. Op basis daarvan doen we aanbevelingen voor een meer plantaardig aanbod dat lekker, klimaatlief en volwaardig is. Bovendien kunnen deze slimme plantaardige keuzes tot wel 10% goedkoper uitkomen.

  • Voor jullie: 1x handig rapport met praktische en direct toepasbare aanbevelingen voor het voedingsaanbod en de communicatie

Masterclass plantaardig koken in de zorg

Na kennismaking en op basis van de menuscan organiseren we een praktische masterclass over plantaardig koken in de zorg met een plant-forward chef. Hij bereidt samen met het keukenteam 8 lekkere plantaardige recepten op maat van de keuken. Deze kunnen dienen in de nieuwe menucyclus en worden zo al eens ingeoefend. Handig!

  • Voor jullie: 1x hands-on masterclass smakelijk plantaardig koken, inclusief ingrediënten en 8 uitgewerkte recepten. 
Aanpassing menucyclus

Op basis van de menuscan én de praktische masterclass past het keukenteam de menucyclus aan. Het kernteam volgt nauw op en keurt goed voor implementatie. 

  • Voor jullie: herwerkte menucyclus met integratie van suggesties voor lekker, nutritioneel volwaardig en klimaatlief plantaardig. 

PIJLER 2: ENTHOUSIASME & DRAAGVLAK VERGROTEN

Voor de lancering van het nieuwe aanbod, organiseren we een lezing met proevertjes uit het nieuwe menu voor de doelgroep (patiënten, bezoekers of personeel). Dit gaat gepaard met een aantrekkelijke communicatiecampagne. 

  • Voor jullie: 1x lezing met de lekkerste proevertjes uit de keuken
  • Voor jullie: swingend communicatiemateriaal om het nieuwe voedingsaanbod te promoten.  

PIJLER 3: SENSIBILISATIE EN COMMUNICATIE 

Vernieuwd voedingsaanbod in de kijker

Dan is het tijd om het vernieuwde voedingsaanbod uit te rollen. Eens dat een tijd loopt komt het kernteam samen om te evalueren en eventuele bijsturingen te doen. De tijdslijn voor verdere toekomstige stappen wordt voorgesteld. 

  • Voor jullie: 1x tijdslijn op 2 à 3 jaar met plan van aanpak voor verdere concrete stappen na het project. 

Communiceren over klimaat- & gezondheidswinst

De klimaat- & gezondheidsimpact van de veranderingen worden becijferd. De resultaten worden via een aantrekkelijke communicatie in de gemeente verspreid. De zorginstelling én gemeente zijn daarin de ambassadeurs van een lekkere keuken met oog voor mens, dier en planeet.   

  • Voor jullie: 1x impactmetingsrapport met gezondheid- en klimaatwinst, inclusief nutritionele en CO2 berekeningen.
  • Voor jullie: communicatiecontent om jullie winsten en resultaat te tonen.

Een volledig traject duurt tussen de 6 en 9 maanden. Deze tijd is nodig om de analyses te doen, voor draagvlak te zorgen en het vernieuwde aanbod uit te rollen.

  • Werving van zorginstelling(en) en ziekenhuizen
  • Externe communicatie: over het project en de gemaakte gezondheids- en klimaatimpact en over het belang van de eiwittransitie
  • Koppeling met andere zorginstellingen die mogelijk interesse hebben waar nodig/mogelijk
  • Maken van een aantal aantrekkelijke foto’s als input voor de communicatie

Een standaardbegeleiding met één zorginstelling kost €7500 (excl btw). Voor meerdere zorginstellingen of instellingen met meer dan 300 bedden maakt Mosquito een aparte offerte met projectvoorstel op maat. 

Alle prijzen zijn excl. btw

Offerte aanvragen

Interesse? Vraag een offerte op maat van jouw gemeente.

Gegevens

Mosquito In The Room mag me contacteren.

Een portretfoto van een witte vrouw met blond haar en een witte blouse.
Amy Verbeke
amy@mosquitointheroom.be