Dankzij het Gemeentewegendecreet hebben lokale besturen heel wat zeggingskracht over hun gemeentewegen, waartoe ook de trage wegen behoren. Het decreet legt de nadruk op actieve mobiliteit door te focussen op een veilig wegennet en de uitbouw van een fijnmazig netwerk aan trage wegen.
Door een beleidskader voor de gemeentewegen op te maken, werkt een gemeente aan het realiseren van de doelstellingen uit dit decreet. Trage Wegen verzorgt de procesbegeleiding, de publieksparticipatie en het nodige studiewerk om tot een beleidskader te komen. Een medewerker staat de gemeente bij doorheen het gehele traject. De opmaak van een beleidskader traag netwerk wordt stapsgewijs aangepakt, in verschillende modules die je kan combineren en integreren in verscheidene beleidsdomeinen. Participatie en overleg met burgers spelen een grote rol in elke module.
Het resultaat: een strategisch visiedocument en operationele beleidskeuzes waarmee je tot directe acties kan overgaan. Het beleidskader voorziet ook een afwegingskader om aanpassingen aan het traag netwerk door te voeren.
Fase 1: Samen nadenken over een traag netwerk
In deze fase ontwikkelen we een wensbeeld / toekomstvisie op lange termijn voor het traag netwerk. De term “traag netwerk” verwijst naar een kwaliteitsvol geheel van wegen bedoeld voor actieve mobiliteit, waar het autoverkeer ofwel afwezig ofwel ondergeschikt is aan actieve verplaatsingen. De belangrijkste elementen in dit netwerk zijn de trage wegen (bv. doorsteken, paadjes, veldwegen, steegjes): ze zijn vrij van autoverkeer en vormen de ruggengraat van het traag netwerk. Ze worden aangevuld met tragere wegen – autoluwe en wandel- en fietsvriendelijke straten – en wenslijnen – missing links en nieuwe verbindingen –. Het traag netwerk brengt zo samenhang in het versnipperde geheel van trage wegen en zet in op aaneengesloten beweegvriendelijke en belevingsvolle tracés.
Op basis van (publieke) werktafels, gegevensverzameling omtrent de beleids- en planningscontext en aan de hand van ruimtelijk onderzoek tekenen wij een traag netwerk voor de gemeente uit.
Fase 2: Het wensbeeld concreet maken in operationele beleidskeuzes
In deze fase worden een reeks operationele beleidskeuzes onderzocht en uitgewerkt. Dit zijn opgaves of uitdagingen die verband houden met het traag netwerk en waarrond de gemeente beleid wil voeren. Een operationele beleidskeuze laat toe om de visie uit te werken in concrete maatregelen en adviezen op wegsegmentniveau, vanuit een tijdshorizon van maximaal 10 jaar. Operationele beleidskeuzes kunnen thematisch (bv. veilige schoolomgevingen, groenblauw netwerk, wandelverbindingen tussen deelkernen), gebiedsgericht (bv. het traag netwerk in bepaalde deelgemeenten) of volgens een bepaald wegtype (bv. onverharde wegen, buurtwegen, missing links) bepaald worden.
Ook hier leveren (publieke) werktafels en activiteiten input voor de beleidskeuzes.
Fase 3: Het beleidskader samenstellen
Het eigenlijke beleidskader integreert de inventaris (bestaande toestand), het wensbeeld (uit fase 1) en de operationele beleidskeuzes (uit fase 2). Alle adviezen, opmerkingen en suggesties uit de verschillende bevragingen en workshops krijgen een plaats. Zowel de inventaris, de visie als de operationele beleidskeuzes worden cartografisch voorgesteld. Conform het Gemeentewegendecreet wordt een extra luik aan het beleidskader toegevoegd, nl. het afwegingskader voor wijzigingen aan het netwerk van (trage) gemeentewegen. Beslissingen rond de verplaatsing of opheffing van een wegsegment zullen steeds afgewogen en gemotiveerd moeten worden vanuit het algemeen belang en de visie op het traag netwerk.
Na de voorlopige vaststelling van het ontwerp beleidskader door de gemeenteraad bieden we ook ondersteuning tijdens een lokaal terugkoppelingsmoment, waarbij het ontwerp beleidskader aan het brede publiek wordt voorgesteld. Na afloop van het openbaar onderzoek en de behandeling van de mogelijke opmerkingen en bezwaren door de stadsdiensten, stelt de gemeenteraad het beleidskader definitief vast.
De gemeente zorgt voor of beschikt over een recente tragewegeninventaris. Wij bieden afzonderlijke ondersteuning voor het opmaken van een inventaris.
De gemeente ondersteunt het project logistiek: het ter beschikking stellen van een zaal voor infomomenten, het afdrukken van kaartmateriaal en infobundels, …
De gemeente ondersteunt het project communicatief: verspreiden van de oproep voor publieke werktafels in de communicatiekanalen van de gemeente, versturen van nieuwsbrieven met stand-van-zaken, …
De gemeente zorgt voor het draagvlak binnen de gemeentelijke diensten en stelt een verantwoordelijke ambtenaar aan die het project zal opvolgen
De gemeente zorgt voor het bestuurlijk draagvlak en zorgt voor de opvolging van het project door het college, dmv. de aanwezigheid op infomomenten van een schepen of de burgemeester. Het college engageert zich na afloop om met de resultaten verder aan de slag te gaan
Fase 1 - wensbeeld
We hanteren hiervoor een richtprijs van 10.500 euro.
Fase 2 - operationele beleidskeuzes
De kostprijs wordt berekend aan de hand van pakketten van 15 werkdagen per operationele beleidskeuze. Per bijkomend te onderzoeken opgave en/of per gebiedsgericht deeltraject komt daar een pakket bij.
Bijvoorbeeld: een gemeente die kiest voor een focus op trage wegen in 1 deelgemeente én het onderzoeken van wandelverbindingen tussen alle deelkernen, komt zo aan 2 pakketten.
Elk pakket kost 10.500 euro.
Fase 3 - afwegingskader, samenstellen beleidskader en ondersteuning tijdens het openbaar onderzoek
We hanteren hiervoor een richtprijs van 10.500 euro.
Alle prijzen zijn excl. btw