Dankzij het Gemeentewegendecreet hebben lokale besturen heel wat zeggingskracht over hun gemeentewegen, waartoe ook de trage wegen behoren. Het decreet legt de nadruk op actieve mobiliteit door te focussen op een veilig wegennet en de uitbouw van een fijnmazig netwerk aan trage wegen.
Een mooi project rond het inzetten op trage wegen en een mogelijke opstap naar de opmaak van een beleidskader traag netwerk (< hier kan link naar fiche van dit aanbod komen) is de opmaak van een wensbeeld traag netwerk.
Tijdens dit traject ontwikkelt Trage Wegen een wensbeeld / toekomstvisie op lange termijn voor het traag netwerk. De term “traag netwerk” verwijst naar een kwaliteitsvol geheel van wegen bedoeld voor actieve mobiliteit, waar het autoverkeer ofwel afwezig ofwel ondergeschikt is aan actieve verplaatsingen. De belangrijkste elementen in dit netwerk zijn de trage wegen (bv. doorsteken, paadjes, veldwegen, steegjes): ze zijn vrij van autoverkeer en vormen de ruggengraat van het traag netwerk. Ze worden aangevuld met tragere wegen – autoluwe en wandel- en fietsvriendelijke straten – en wenslijnen – missing links en nieuwe verbindingen –. Het wensbeeld van het traag netwerk benadrukt de wijze waarop afzonderlijke tracés en wegsegmenten zich verknopen en verweven tot een betekenisvol geheel.
Op basis van (publieke) werktafels, gegevensverzameling omtrent de beleids- en planningscontext en aan de hand van ruimtelijk onderzoek tekenen wij een traag netwerk voor de gemeente uit. Het resultaat: een strategisch visiedocument dat het wensbeeld traag netwerk in woord en beeld (cartografisch) toelicht.
Samen nadenken over een traag netwerk
Lokale beleids- en planningscontext: bij de opstart van het traject gaan we de specifieke uitdagingen en kansen in de gemeente na aan de hand van de analyse beleidsplannen en voorgenomen of lopende projecten.
Workshop gemeentelijke diensten: tijdens dit afstemmingsmoment bespreken we samen met verschillende relevante gemeentediensten het ontwerp van het wensbeeld en werken we dit verder uit.
Werktafel stakeholders: tijdens deze participatieve workshop bevragen we lokale kennishouders en belanghebbenden omtrent de trage wegen in de gemeente en het wensbeeld voor het toekomstige traag netwerk. In samenspraak met de gemeente leggen we de formule van dit moment vast: dit kan een focusgroep zijn, een map-itsessie met kaarten op tafel, enz.
Het wensbeeld uittekenen en documenteren
Gebiedsdekkende opmaak wensbeeld: we tekenen het wensbeeld uit voor het hele grondgebied van de gemeente.
Communicatie met bovenlokale beleidsactoren: Conform het Gemeentewegendecreet informeren we het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid en de Deputatie over de visie van de gewenste structuur van het traag netwerk in de gemeente.
Intergemeentelijke, regionale toets: we stemmen het wensbeeld traag netwerk af met bovenlokale verplaatsingsdynamieken en projecten (bv. regionaal mobiliteitsplan vervoersregio)
Redactie in nota: Trage Wegen licht in een eindrapport het wensbeeld traag netwerk tekstueel en cartografisch toe.
De gemeente zorgt voor of beschikt over een recente tragewegeninventaris. Wij bieden afzonderlijke ondersteuning voor het opmaken van een inventaris (< hier invoegen link naar fiche aanbod ivm de inventaris).
De gemeente ondersteunt het project logistiek: het ter beschikking stellen van een zaal voor workshopmomenten, het afdrukken van kaartmateriaal en infobundels, …
De gemeente ondersteunt het project communicatief: verspreiden van de oproep voor publieke werktafels in de communicatiekanalen van de gemeente, versturen van nieuwsbrieven met stand-van-zaken, …
De gemeente zorgt voor het draagvlak binnen de gemeentelijke diensten en stelt een verantwoordelijke ambtenaar aan die het project zal opvolgen.
De gemeente zorgt voor het bestuurlijk draagvlak en zorgt voor de opvolging van het project door het college, dat zich engageert om met de resultaten ervan verder aan de slag te gaan.
We hanteren hiervoor een richtprijs van 10.500 euro.
Alle prijzen zijn excl. btw
Offerte aanvragen
