Met zijn groot ledenbereik is het lokale verenigingsleven een belangrijke partner bij het behalen van lokale klimaatdoelen. Door samen te werken aan klimaatdoelen kunnen zij hun eigen energieverbruik verlagen en duurzame veranderingen doorvoeren in hun infrastructuur, werking en evenementen, vaak zonder grote investeringen. Bovendien verspreiden ze deze boodschap mee naar andere mensen en organisaties in de gemeente, waardoor het klimaatverhaal zich verspreidt.
‘Verenigd voor het klimaat’ biedt lokale besturen dé oplossing om hun verenigingen – van jeugd over sport tot muziek en cultuur – volop te betrekken in het klimaatverhaal.
Stap 1. Voorbereiding
- Intakegesprek: we overleggen met de gemeente om het werkplan concreet te maken en af te stemmen op de lokale noden.
- Communicatie naar de verenigingen: we brengen verenigingen op de hoogte van het project en nodigen hen uit om deel te nemen.
Stap 2. Begeleiding van de verenigingen
Collectief aanbod voor alle verenigingen:
- Inspiratiesessie: we lichten het project toe en duiken in thema’s zoals energiezuinig gebouwbeheer, klimaatdoelstellingen en het belang van gebruikersgedrag. We geven ook een basisopleiding voor energiemonitoring via www.energieID.be.
- Helpdesk: telefonische ondersteuning en advies over energiebeheer en monitoring.
- Dashboard: een handig overzicht van het energieverbruik voor de gemeente en betrokken verenigingen. Individuele begeleiding van vier geselecteerde verenigingen:
- Selectie: we kiezen vier verenigingen die een individuele begeleiding krijgen.
- Plaatsbezoek en analyse: we nemen samen het gebouw en de installaties onder de loep, analyseren het energieverbruik en overlopen een checklist rond energie, mobiliteit en voeding.
- Plan klimaatslimme vereniging: samen stellen we een haalbare actieplanning op om lokalen en werking te verduurzamen. De vereniging kiest drie acties waarmee ze meteen aan de slag gaat.
- Helpdesk: we blijven bereikbaar via telefoon en e-mail voor hulp bij de uitvoering van de gekozen acties.
- Slotsessie: de vier verenigingen delen hun ervaringen en duurzame acties. We evalueren het traject en bekijken samen de volgende stappen. Indien gewenst, kunnen andere verenigingen aansluiten voor extra inspiratie!
Stap 3. Evaluatie en verankering
- Evaluatie: tijdens de slotsessie delen we positieve ervaringen en leerpunten. Wat werkte goed? Wat kunnen we nog verbeteren?
- Verankering: verenigingen en de gemeente kunnen na afloop van de begeleiding zelfstandig verder werken aan hun klimaatdoelen.
- Logistieke ondersteuning
- Werving en communicatie met de verenigingen
- Interne communicatie tussen de gemeentediensten
- Externe communicatie over het project
12 500€
Alle prijzen zijn excl. btw
Omgevingscontract provincie Oost-Vlaanderen
Via het omgevingscontract van de provincie Oost-Vlaanderen kunnen Oost-Vlaamse gemeenten een financiële ondersteuning ontvangen.
Meer info en ontdek nog andere projecten die in aanmerking komen
Offerte aanvragen
