De gevolgen van watertekort en wateroverlast dragen gevolgen met zich mee voor alle sectoren: van de huishoudens tot de landbouw en industrie. Er wordt al snel naar overheden gekeken om oplossingen aan te bieden. Structurele en duurzame oplossingen vragen echter inspanning van alle sectoren.Bij het vormen van een gedragen gemeentelijk (hemel)waterbeleid dienen verschillende stemmen gehoord te worden. Dit gebeurt momenteel nog te weinig wat leidt tot oplossingen die één bepaalde sector vooruithelpen, van tijdelijke aard zijn of voor andere sectoren voor nieuwe waterproblemen zorgen.
Daarom faciliteert Join For Water dialoogmomenten die de betrokken stakeholders samen aan tafel krijgen. We brengen de heersende lokale wateruitdagingen in kaart en benaderen deze systemisch vanuit verschillende brillen om samen tot gedragen oplossingen te komen.
Op basis van de noden kan het dialoogmoment verschillende vormen aannemen, waaronder een debat, lezing, gesprekstafel, filmvoostelling met nabespreking, excursie, webinar, …
Een dialoogmoment kan op gemeentelijk, bovengemeentelijke, provinciaal of Vlaams niveau georganiseerd worden. Afhankelijk van het thema en betrokken partners. Een dialoogmoment kan aangevraagd worden door lokale, regionale of provinciale overheden, het middenveld of vanuit de academische instituten.
Een waterwandeling aangepast aan jouw gemeente zal uit de volgende fases
bestaan:
1. Startoverleg
Tijdens het startoverleg bepalen we de inhoud en de vorm van het dialoogmoment. Welke wateruitdaging willen we aanpakken.
2. Stakeholder mapping
Samen met de initiatiefnemer organiseren we een stakeholder mapping waarbij alle nodige actoren verder betrokken worden, gaande van inwoners tot landbouwers en bedrijven. Wie heeft er rechtstreeks en onrechtstreeks invloed van deze wateruitdagingen.
3. Bepalen format dialoogmoment
Op basis van de stakeholder mapping en het startoverleg kijken we naar het geschikte format voor het dialoogmoment. Op welke manier kunnen de verschillende stakeholders constructief samenwerken zonder in polarisatie over te gaan.
4. Communicatie & inschrijving
Met de communicatieambtenaar wordt een planning opgemaakt voor de communicatie en helpen we bij het schrijven van wervende inhoud voor de communicatiekanalen. Uitnodigingen voor het dialoogmoment worden verstuurd naar de stakeholders en andere geïnteresseerden.
5. Dialoogmoment
Tijdens het dialoogmoment is Join For Water aanwezig en kunnen we als “neutrale moderator” fungeren. De gemeente is ook aanwezig en indien betrokken zit ze mee aan de tafel als één van de stakeholders.
6. Evaluatie van het dialoogmoment (en bijsturing voor het vervolg van het traject)
Na het dialoogmoment voorzien we met alle betrokken actoren een evaluatiemoment. We kijken ook welke input we meenemen naar het beleid en hoe we dit kunnen opschalen naar een hoger niveau.
- Faciliteren geschikte locatie
- Praktische organisatie
- Communicatie dialoogmoment
- Aanwezigheid dialoogmoment
Op financieel vlak vragen we een bijdrage afhankelijk van de tijd die nodig is om de waterwandeling te ontwerpen en uit te voeren en van het aantal wandelingen waaraan deelgenomen wordt. We rekenen 275 euro per dagdeel. Voor een standaard dialoogmoment komt dit ongeveer neer op 550 euro. 1 dialoogmoment + 1 dagdeel voorbereiding.
Alle prijzen zijn excl. btw
Offerte aanvragen
